vrijdag, 13. februari 2015 - 9:44 Update: 13-02-2015 10:43

Record aantal consumenten stapte over naar andere energieleverancier

Energierekening volgend jaar fors omlaag
Foto: fbf
Den Haag

In 2014 stapten 13,2% van de Nederlandse consumenten en bedrijven over op een andere energieleverancier, in 2013 koos 12,1% voor een andere energieleverancier.

Nog nooit werd er zoveel van energieleverancier gewisseld. Zo blijkt uit het aantal verwerkte overstapverzoeken in 2014. Volgens Energie-Nederland laten de cijfers zien dat de drempel om van leverancier te wisselen laag is.

Veel keuze
Er valt heel wat te kiezen op de energiemarkt. Energieleveranciers hebben een gevarieerd productaanbod waaruit consumenten en bedrijven kunnen kiezen. Energieleveranciers brengen hun aanbod volop onder de aandacht van hun klanten en potentiële nieuwe klanten. Prijsvergelijkingswebsites vergemakkelijken het vergelijken en overstappen. En diverse organisaties zijn actief met collectieve overstapacties.

Lage switchdrempel
Volgens Energie-Nederland laat het switchpercentage zien dat de drempel om een andere leverancier te kiezen laag is. De energiebranche hecht daar ook groot belang aan. Energie-Nederland verwacht een verdere verlaging van de switchdrempel als in de loop van dit jaar ‘Aanbod op Maat’ in werking treedt. Aanbod op Maat vergemakkelijkt het vergelijken van aanbiedingen van energieleveranciers voor de consument die zich oriënteert op een overstap. ‘Aanbod op Maat’ is ontwikkeld samen met toezichthouder ACM.

Het switchpercentage is slechts een van de indicatoren voor een goede werking van de markt. De belangrijkste indicator voor marktwerking is de klanttevredenheid. Uit onderzoek van toezichthouder ACM blijkt dat consumenten over het algemeen tevreden zijn over hun energieleverancier.

Meer dan 2 miljoen overstapverzoeken
In totaal zijn in 2014 iets meer dan 2,0 miljoen overstapverzoeken verwerkt, een groei van 9,5% t.o.v. 2013. De grens van 1 miljoen overstapverzoeken werd voor het eerst in 2007 overschreden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):