dinsdag, 14. april 2015 - 11:10

Repatriëringsmissie MH17 weer aan het werk in Oekraïne

Opnieuw stoffelijke resten door MH17-missie geborgen
Foto: Min. van Defensie
Den Haag

Defensie- en politie-experts van de repatriëringsmissie MH17 in Oekraïne reizen deze week af naar het gebied waar vlucht MH17 neerstortte.

Ook Australische en Maleisische deskundigen maken deel uit van de groep. Gisteren verzamelde het gehele team zich in Charkov en vandaag vertrekken de kwartiermakers naar Donetsk. Daar vangen zij morgen de overige teamleden op. De planning is zo snel mogelijk aan de slag te gaan op de zogenoemde burned sites maar dit blijft afhankelijk van de veiligheidsomstandigheden. Door de aanhoudende gevechten en het winterweer was het enkele maanden lang onmogelijk bergingswerkzaamheden in het rampgebied uit te voeren.

Toegang tot noordwestelijk deel van het rampgebied

Eind maart is een verkenning uitgevoerd, een zogenoemde fact finding-missie. Er werd geconstateerd dat de veiligheidssituatie en weersomstandigheden zijn verbeterd en een bergingsmissie in Oost-Oekraïne kan beginnen. Het team doet er met lokale medewerkers alles aan om de stoffelijke resten, de persoonlijke bezittingen en wrakstukken die nog niet geborgen zijn, te verzamelen en naar Nederland te brengen. Hiervoor reizen 20 politiemensen en militairen af naar Donetsk. 10 teamleden blijven in Charkov.

Ook krijgen de leden van de bergingsmissie voor het eerst toegang tot delen van het noordwestelijk deel van het rampgebied. Het zoekteam kon daar nog niet eerder aan de slag, omdat het te gevaarlijk was. Op de burned sites zoeken de missieleden de komende tijd naar stoffelijke resten en graven deels het terrein af. Met de lokale autoriteiten zijn afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren met eventuele vondsten.

Als er stoffelijke resten worden gevonden, komen die met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland.

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112: