maandag, 16. maart 2015 - 8:04 Update: 16-03-2015 11:12

'Rijke Nederlanders zijn niet rijker geworden'

'Nederlandse rijken niet rijker geworden'
Foto: fbf

De Leidse hoogleraar Koen Caminada stelt dat de Nederlandse rijken de afgelopen jaren niet rijker zijn geworden. Maar volgens critici is dit een veel te vergaande conclusie. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Caminada en zijn collega's onderzochten in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds de inkomensontwikkelingen van de bovenste tien procent van de Nederlandse huishoudens. Hiervoor werden de belastingaangiften van honderdduizenden huishoudens onderzocht.

Er werd ook nog wat dieper gekeken. Zo werden ook de inkomens van de bovenste 5, 1, en 0,1 procent van de Nederlandse huishoudens nader onderzocht. Maar binnen beide groepen zijn er nauwelijks verschuivingen te zien. Daaruit concluderen Caminada en zijn collega's dat de superrijken er dus niet rijker op zijn geworden.

Een aantal economen is het absoluut niet met hen eens. Een van de punten waarop zij de Leidse onderzoekers bekritiseren is het feit dat in het onderzoek de winst op vermogen niet wordt meegerekend. Econoom Robin Fransman in de krant: 'Wel vergelijken met de Verenigde Staten, maar vermogensgroei niet meenemen is slechte wetenschap. Ik voel plaatsvervangende schaamte bij het lezen van dit onderzoek.'

Categorie:
Tag(s):