donderdag, 9. april 2015 - 21:55 Update: 09-04-2015 23:15

ROOD, Jong in de SP: TTIP is het Trojaanse paard van de 21e eeuw

ROOD, Jong in de SP: TTIP is het Trojaanse paard van de 21e eeuw
Groningen

Vrijdagochtend haalt ROOD, jong in de SP Tussen Beide Markten symbolisch het Paard van Troje binnen. De SP-jongeren protesteren hiermee tegen TTIP, het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie wil sluiten met de Verenigde Staten.

ROOD-woordvoerder Siewert Olthof: "De hoge heren beloven meer banen, groei en welvaart. De werkelijkheid is echter dat twee compleet verschillende markten worden samengesmolten, met alle ellende van dien. Sociale rechten, milieuregels en de democratie worden direct aangevallen met dit wurgakkoord. Een waar Paard van Troje."

In juli 2013 begon de Europese Unie te onderhandelen met de Verenigde Staten over TTIP. Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen om handel te bevorderen. Olthof: "Dit akkoord geeft multinationals de mogelijkheid om nationale regels en wetten te omzeilen. Een gevolg hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat bedrijven als Shell hier in Groningen ongehinderd naar schaliegas gaan boren, ondanks de het gevaar dat drinkwater wordt vervuild. Het ergste is de zogenoemde 'investeringsbescherming'. Dit geeft grote bedrijven vrij spel om overheden aan te klagen als die 'ongewenste' wetten invoeren. Een directe aanval op de nationale democratie."

ROOD en de SP hebben zich al meerde malen uitgesproken tegen TTIP en de manier waarop er over onderhandeld wordt. De gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren. Eerder werd al een burgerinitiatief genegeerd. "Belachelijk!" aldus Olthof. "ROOD roept iedereen om zich aan te sluiten bij het verzet tegen TTIP. Dit kan o.a. door een petitie te tekenen via: https://petities.nl/petitie/ttip-nee. We mogen onze democratie niet verkwanselen aan de multinationals!."
 

Provincie:
Tag(s):
ttip, sp