vrijdag, 1. mei 2015 - 8:54

Rotterdam Centraal eerste grote station met 100% controle

Rotterdam Centraal eerste grote station met 100% controle
Foto: NS
Rotterdam

Conducteurs, machinisten en andere spoormedewerkers sloten vanochtend vroeg – met een symbolische druk op de knop - de laatste poortjes van Rotterdam Centraal. Ze waren aanwezig om het belang van de poortjes voor een veiliger openbaar vervoer te onderstrepen. Om diezelfde reden werd dit moment met een halfjaar vervroegd.

Rotterdam is nu het eerste grote station waar alle toegangspoortjes zijn geactiveerd - dagelijks reizen meer dan 100.000 mensen via dit station. Zij kunnen het station nu  alleen nog betreden of verlaten met een geldig vervoersbewijs. Om reizigers te wijzen op de geactiveerde poortjes, deelt NS tijdens de ochtendspits tulpen uit aan reizigers.

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 toegangspoortjes om zwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. Dat betekent dat uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt. Reizigers openen de poortjes door in en uit te checken met hun eenmalige of OV-chipkaart. Beschikken zij over een e-ticket of internationaal ticket, dan openen de poortjes met de vierkante barcode op hun ticket of KeyCard.