zondag, 8. maart 2015 - 10:26 Update: 08-03-2015 10:37

Ruim 500 nabestaanden zien wrakstukken MH17

Ruim 500 nabestaanden zien wrakstukken MH17
Foto: Min. Defensie
Gilze-Rijen

In totaal 533 nabestaanden van 151 slachtoffers hebben afgelopen week de wrakstukken van MH17 op vliegbasis Gilze-Rijen bekeken. ‘Onder hen was ook een aantal nabestaanden van slachtoffers uit andere landen’, meldt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV).

Op luchtmachtbasis Gilze-Rijen werden de nabestaanden rondgeleid op de drie locaties waar zich wrakstukken bevinden: de hangaar waar het onderzoek plaatsvindt en de twee shelters waar de overige wrakstukken zijn opgeslagen. De bezoeken zijn goed verlopen.

Bij de shelters konden nabestaanden een aantal wrakstukken aanraken. In de hangaar waar het onderzoek plaatsvindt, konden zij vanaf een verhoging de voor het onderzoek meest relevante delen bekijken en bloemen achterlaten. ‘Vrijwel alle nabestaanden waren blij met de mogelijk die geboden werd om de wrakstukken te bezoeken. Om de stukken in realiteit te zien, is dan toch belangrijk’, aldus voorzitter van de OVV Tjibbe Joustra.

Start reconstructie

Afgelopen maanden zijn de wrakstukken gecontroleerd, ingedeeld en onderzocht. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor de reconstructie van een deel van het vliegtuig. Nu de bezoeken van de nabestaanden zijn afgerond, kan met deze reconstructie gestart worden. Hierbij zal de cockpit en een deel van de business class weer terug in elkaar gezet worden.

Onderzoeken

Op Gilze Rijen onderzoeken de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie de wrakstukken. Naast het onderzoek naar de oorzaak van de crash doet de Onderzoeksraad ook onderzoek naar het vrijgeven van passagierslijsten en het besluitvormingsproces rondom vliegroutes.

Lees alles over:
Provincie: