zaterdag, 28. februari 2015 - 10:03 Update: 01-03-2015 10:56

Russische oppositieleider Boris Nemtsov (55) op straat doodgeschoten

Russische oppositieleider op straat doodgeschoten
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Moskou

De Russische oppositieleider Boris Nemtsov (55) is vrijdagavond op straat doodgeschoten.

Dat gebeurde vlakbij het Kremlin. De man werd vanuit een auto met vier schoten om leven gebracht. Dit melden verschillende media zaterdag. De 55-jarige Nemtsov was in 1997 vicepremier onder oud-president Boris Jeltsin. Hij werd beschouwd als mogelijke presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2000, maar tot een kandidatuur kwam het niet.

Nemtsov had openlijk kritiek op het beleid van president Poetin. Hij vindt de annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne een 'zinloos avontuur' en noemde de conflicten 'Poetins oorlog'. Zondag zou er nog een demonstratie zijn in Moskou die mede door Nemtsov was georganiseerd. Toch was Nemtsov niet meer het gezicht van de oppositie. Dat was Aleksei Navalny geworden.

Poetin heeft de moord op Nemtsov veroordeeld. Het lijkt volgens hem op een huurmoord en is mogelijk bedoeld om te provoceren, zo weet Het Laatste Nieuws. Hij laat de Russische  veiligheidsdiensten de zaak onderzoeken.  Een woordvoerder van Poetin zei volgens Russia Today op de Russische radio dat Nemtsov "geen bedreiging" was voor de regering van Rusland.