vrijdag, 27. februari 2015 - 8:11 Update: 27-02-2015 16:14

Rutte: bijna 130 miljoen euro extra voor veiligheidsdiensten

Extra geld voor veiligheidsdiensten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet heeft besloten om bijna 129 miljoen euro uit te geven om terrorisme en jihadistische dreiging tegen te kunnen gaan. 'Met dit pakket is de huidige inzet gewaarborgd voor de langere termijn'. Dat zei minister-president Rutte vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Premier Rutte had steeds gezegd dat het budget voor de veiligheidsdiensten groot genoeg is. De oppositie drong al langer aan om extra geld voor de veiligheidsdiensten. De veiligheidsdiensten, politie en marechaussee staan extra onder druk na de aanslagen in Parijs. Op een aantal plaatsen heeft de marechaussee de beveiliging overgenomen van de politie. 

Rutte constateert dat de strijd tegen extremisme en terrorisme een lange adem vereist. 'We zijn nu goed toegerust om deze strijd aan te gaan, maar moeten dat ook in de toekomst blijven'.

Er is zorgvuldige analyse gemaakt om te bezien of de huidige inzet vol te houden is op de langere termijn. Op basis daarvan heeft het kabinet besloten om extra middelen ter beschikking te stellen. Het is nieuw geld waarmee de komende jaren extra mensen kunnen worden opgeleid en ingezet.

' Ik heb altijd gezegd dat er geld bij zou komen wanneer dat nodig is. Dat is een standpunt dat ook op breed draagvlak kan rekenen in de Kamer. We zullen uiteraard in het oog blijven houden of dit pakket gelet op alle ontwikkelingen toereikend is', Aldus Rutte.