woensdag, 4. maart 2015 - 11:42 Update: 04-03-2015 16:09

RVS zet alcoholslot voorlopig op slot

CBR mag van de Raad van State geen alcoholslot meer opleggen
Den Haag

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag van de Raad van State (RvS) geen alcoholslotprogramma meer opleggen aan iemand die te veel heeft gedronken heeft.

De regeling houdt volgens de RvS geen rekening met de uiteenlopende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties. Dit schrijft de Raad van State  woensdag op de website. De RvS vindt dat 'de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging  van het alcoholslotprogramma die zich in de praktijk voordoen, niet voldoende zijn afgewogen.

Het CBR moet een alcoholslotprogramma opleggen als aan de voorwaarden van de regeling wordt voldaan, zonder dat het daarbij rekening mag houden met de persoonlijke omstandigheden van de bestuurder. De regeling geeft het CBR evenmin ruimte om een individuele afweging te maken wanneer het alcoholslotprogramma in een concreet geval ingrijpende gevolgen heeft.

'Het verplicht opleggen van een alcoholslotprogramma leidt daarom in de praktijk tot ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de één veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander', aldus de RvS. 

Provincie:
Tag(s):