woensdag, 11. februari 2015 - 8:28 Update: 11-02-2015 13:03

Samsom wil gaswinning na de zomer niet omhoog

Samsom wil gaswinning na de zomer niet omhoog
Foto: NAM
Groningen

PvdA-leider Samsom is van mening dat de gaswinning in Groningen ook na de zomer naar beneden moet. Aan RTV Noord laat hij weten dat het 'ondenkbaar is dat de gaskraan alleen tot 1 juli naar beneden gaat en daarna weer omhoog.

Toen minister Kamp het kabinetsbesluit presenteerde waarin hij meedeelde de gaswinning tijdelijk te verlagen zei hij nog de mogelijkheid open te willen houden om later in het jaar meer te gaan winnen. Volgens Kamp wordt de gaswinning tijdelijk verlaagd tot 16,5 miljard kubieke meter. Op 1 juli neemt Kamp een besluit of de gaswinning daarna weer wordt verhoogd naar de eerder geplande 39,4 miljard kuub.

(Film: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)

Met zijn uitspraak over de gaswinning gaat Samsom dus in tegen minister Kamp. Kamp houdt vast aan een maximale winning van 39,4 miljard kuub gas in 2015. Het is onduidelijk waar de grens voor de PvdA ligt, maar volgens Samsom ligt die ruim onder de 39,4 miljard kuub. Volgens Samsom hoeven zijn collega's in het noorden zich geen zorgen hoeven te maken. Samsom tegen de omroep: 'De afspraak is heel duidelijk. Bij het nieuwe gasbesluit kiezen we voor het meest veilige scenario en dat is het scenario waar je zo min mogelijk gas wint.'

Samsom zou willen voorstellen om maximaal 35 miljoen kuub te winnen op jaarbasis, zo liet hij dinsdagavond vlak voor een besloten bijeenkomst voor studenten aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

 

Provincie:
Tag(s):