zaterdag, 7. februari 2015 - 8:46 Update: 07-02-2015 14:57

Samson: Kinderen liefst met 3 jaar naar school

Foto van kind voor het schoolbord | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt gaan kinderen straks met drie jaar al naar school. Dat stelt Samson in een opinieartikel; in de Volkskrant.

Samson wil daarmee bereiken dat ''de kloof worden overbrugd tussen „een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden”. Die kloof heeft volgens Samson niet alleen betrekking op werk en inkomen, maar ook op bijvoorbeeld gezondheid en partnerkeuze. Op dit moment begint de leerplicht op 5-jarige leeftijd. De meeste kinderen gaan al op 4-jarige leeftijd naar school. 

Peter van Lieshout, onderzoeker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, reageert in de krant dat Sammson met zijn idee vooral de kinderen treft die géén achterstand hebben. 'Het is de vraag of het effect van onderwijs vanaf drie jaar even groot is bij kinderen uit middenklassegezinnen', zegt Van Lieshout. 'Uit de meeste onderzoeken blijkt weliswaar dat het veel oplevert om jonge kinderen te stimuleren, maar dat onderzoek is meestal gedaan in de slechte buurten in Amerika.' 

Tag(s):