vrijdag, 16. januari 2015 - 16:07 Update: 16-01-2015 16:41

Schutter kickboksgala Veghel hoort OM 18 jaar cel eisen

OM eist 18 jaar celstraf voor doodslag en poging doodslag op kickboksgala Veghel
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Bosch/Veghel

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft vrijdag in hoger beroep 18 jaar cel geëist tegen een man die ervan wordt verdacht op 11 november 2012 tijdens een kickboksgala in Veghel een 37-jarige man van het leven te hebben beroofd en een broer van het slachtoffer ernstig te hebben verwond. Dit meldt het OM vrijdagmiddag.

'Ook wordt de man verdacht van verboden wapenbezit', aldus het OM.

Op 11 november 2012 vond in Veghel een kickboksgala plaats waarbij veel ouders met kinderen aanwezig waren. De verdachte bezocht met vrienden het kickboksgala. Op enig moment ontstond een vechtpartij waarbij vrienden van de verdachte betrokken waren. De verdachte nam niet deel aan dit gevecht, maar heeft kort na het ontstaan van de vechtpartij zijn wapen gepakt dat hij naar het gala had meegenomen en gericht geschoten op het slachtoffer en de broer van het slachtoffer. Het slachtoffer overleed ter plaatse en de broer van het slachtoffer raakte ernstig verwond. De verdachte heeft bekend de schoten te hebben gelost.

Het OM is van mening dat er, in tegenstelling tot de visie van het OM in de procedure bij de rechtbank, niet bewezen kan worden dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld. Het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten dat de verdachte al langer een vooropgezet plan had om iemand te doden. De vereisten om te komen tot voorbedachte raad zijn de afgelopen jaren door de Hoge Raad aangescherpt. Volgens het OM heeft de verdachte wel met opzet gehandeld. 'In de visie van het OM is de verdachte met een wapen naar het kickboksgala gegaan, heeft hij zelf de confrontatie opgezocht terwijl hij een pistool bij zich droeg en heeft hij doelgericht geschoten.

Het OM is nu van mening dat er na het nogmaals bestuderen van het dossier, met inachtneming van de aangescherpte vereisten, onvoldoende aanknopingspunten zijn om te komen tot een bewezenverklaring van moord. Er moet dan ook geconcludeerd worden dat hier sprake is van doodslag en van een poging doodslag', aldus de advocaat-generaal op zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 16 jaar cel en achtte doodslag, poging doodslag en verboden wapenbezit bewezen. De officier van justitie eiste 20 jaar cel voor moord, poging moord en verboden wapenbezit. Zowel de verdachte als het OM stelden hoger beroep in. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Provincie: