dinsdag, 29. september 2015 - 13:23 Update: 02-10-2015 15:12

Enorm grote prijsverschillen voor zelfde behandeling bij tandarts

Tandartsprijzen lopen sterk uiteen
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Uit een steekproef van de Consumentengids blijkt dat de prijzen van tandartsen voor gebitsbehandelingen tot duizenden euro's kunnen verschillen. De Consumentenbond adviseert consumenten die twijfelen over een voorgestelde - dure - gebitsbehandeling daarom dan ook om zich goed voor te bereiden als zij een second opinion willen.

Zes consumenten met gebitsproblemen vroegen in opdracht van de Consumentenbond steeds bij 4 à 5 tandartsen een second opinion en een behandelplan op schrift. De mysteryshoppers waren over het algemeen positief over de tandartsen en vonden dat ze goed geholpen werden. De tandartsen gaan echter op een erg wisselende manier met deze vraag om.

Sommige boden 3 mogelijke behandelingen met volledig behandelplan en offerte, waar een ander enkel een bedrag op een briefje krabbelde. Ook de voorgestelde behandelingen voor dezelfde patiënt verschillen enorm. Zo adviseerde de ene tandarts een patiënt implantaten voor bijna €2500 waar een andere een frameprothese voor €477 voldoende vindt.

Recht

Hoewel de ervaringen van de mysterypatiënten bij de tandartsen die we bezochten over het algemeen positief zijn, blijkt dat niet elke tandarts zit te wachten op een consult voor een second opinion. Zeven van de benaderde tandartsen reageerden afwijzend op het verzoek.

Consumenten hebben echter altijd het recht om een second opinion te vragen. De secondopinionarts mag hier maximaal €94,77 voor rekenen, exclusief eventuele foto's of andere behandelingen. Dit bedrag wordt soms vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. 

Categorie:
Provincie: