donderdag, 26. februari 2015 - 11:12

Senioren nu ook last van tablet-nek

Foto van computers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Zaterdag 28 februari is het voor de 16e keer Internationale RSI-dag. Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten in de afgelopen jaren.

Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten. Uit recent onderzoek van SeniorWeb blijkt dat 14% van de senioren met een tablet en/of smartphone weleens klachten of pijn ervaart door het gebruik van deze apparaten.

Flinke groei gebruik mobiele apparaten

Senioren gebruiken steeds minder vaak een vaste desktopcomputer en steeds meer mobiele apparaten. Gebruikte 75% van de senioren in 2011 nog een desktop, in 2014 is dit nog maar 61%. Terwijl het gebruik van tablets in diezelfde periode van 5% naar maar liefst 56% is gestegen! Inmiddels gebruiken ook vier op de tien vijftigplussers een smartphone en een kwart een e-reader.

Urenlang

Al deze apparaten kunnen steeds meer, zijn makkelijk overal mee naartoe te nemen en waar men ook gaat, er is internet beschikbaar. Hierdoor worden deze apparaten steeds vaker en ook voor langere tijd gebruikt. Maar vaak niet op een verantwoorde manier, wat tot klachten kan leiden. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. De meeste senioren (63%) blijken dagelijks meer dan 1 uur actief te zijn op hun tablet en/of smartphone en 27% is dat meer dan 2 uur. Een kleine groep respondenten (5%) gebruikt deze apparaten zelfs meer dan 4 uur per dag. Zij lopen dan ook het grootste risico op lichamelijke klachten.

Nieuwe RSI-klachten

Senioren ervaren vooral klachten/pijn door het gebruik van de tablet (13%). Het gebruik van smartphones geeft wat minder vaak klachten (5%), waarschijnlijk omdat men deze minder intensief gebruikt. Respondenten geven aan met name last van nek (58%) en schouder (44%) te hebben, gevolgd door pols (33%) en hand/vinger (29%). Volgens ergonomen is de vermoeidheid en overbelasting in juist deze lichaamsdelen heel logisch. Want vaak zit, of hangt, men op de bank met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken. Daarbij houdt men veelal de tablet of smartphone in de ene hand, terwijl men met de andere hand druk aan het swipen en tikken is op het scherm. Deze houding in combinatie met het urenlange gebruik kan leiden tot de nieuwe RSI-klachten: tablet-nek en smartphone-pols. 


 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):