donderdag, 7. mei 2015 - 17:21 Update: 07-05-2015 21:14

SOS Alarm hulpdienst app komt niet in de plaats van bellen met alarmnummer 112

SOS Alarm hulpdienst app geen initiatief van overheid
Den Haag

Vandaag is de zogenoemde SOS-app gelanceerd. De app is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Het ministerie van Veiligheid en justitie, verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, is niet betrokken bij de ontwikkeling van de app.

De officiële hulpdiensten kunnen alleen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112. Er komt vervolgens spraakcontact tussen de 112-centrale en de melder tot stand. Er kan dan worden doorgevraagd en in voorkomende gevallen kunnen direct instructies worden gegeven aan de melder van de noodsituatie. Het gebruik van deze en andere app’s komt daarmee niet in de plaats van het bellen met het alarmnummer 112. De overheid kan voor het gebruik van deze app niet in staan.

Via de applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om via de app 112 te bellen. De informatie die de app genereert, wordt niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer van 112.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):