vrijdag, 27. februari 2015 - 11:07

Spectaculaire helikopterbeelden van achtervolging en aanhouding woninginbrekers

Spectaculaire helikopterbeelden van achtervolging en aanhouding woninginbrekers
Schipluiden

De politie gaf donderdag 26 februari beelden vrij van een achtervolging van vluchtende inbrekers. Op de beelden is te zien dat zij, nadat de politie de achtervolging staakte, een frontale botsing veroorzaakten met een tegenligger. Gedurende de film staan ook enkele aanhoudingen op beeld.

Een 65-jarige man, de bewoner van een woning aan de Vlaardingsekade in Schipluiden, overliep op vrijdag 14 november een aantal inbrekers in zijn woning. Nadat de inbrekers hem mishandeld en bedreigd hadden, kozen ze het hazenpad. Gealarmeerde agenten zetten direct de achtervolging in en werden gestuurd via de meldkamer. Zij verkregen hun informatie over de positie van de verdachten weer van hun collega's van de politiehelikopter.

Op de beelden is te zien dat de politiehelikopter op basis van het verkregen signalement de vluchtauto oppikt. Vervolgens filmen ze de gehele achtervolging, vluchtactie en aanhoudingen. Op de beelden is ook te zien dat de verdachten een frontale botsing veroorzaken, op het moment dat ze iemand willen inhalen. De politieauto die even daarvoor de achtervolging had gestaakt, omdat het simpelweg te gevaarlijk werd, knalde achterop de verdachten. De tegenligger kwam met de schrik vrij, beide agenten raakten gewond. Toch wisten zij nog drie verdachten aan te houden. Eén verdachte wist te ontkomen door het water in te springen en naar de overkant te zwemmen. Op de beelden is uitgebreid te zien welke vluchtroute hij vervolgens kiest, maar dat de politie hem te slim af is dankzij een mooie samenwerking van de politiehelikopter en de 'grondtroepen'.

De politie toonde deze beelden in samenwerking met Hart van Nederland en Omroep West op donderdagavond 26 februari, nadat de verdachten die middag op zitting zijn geweest. Over twee weken is de uitspraak.