maandag, 13. april 2015 - 10:58 Update: 13-04-2015 11:06

Stakingen bij 6 verpakkingsbedrijven Smurfit Kappa

Stakingen bij 6 verpakkingsbedrijven Smurfit Kappa
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Almelo

Sinds maandagochtend wordt er gestaakt door de werknemers in 6 bedrijven van Smurfit Kappa. De vakbonden willen onder meer een sociaal plan bij de verkoop aan een Duitse investeringsmaatschappij.

De directie heeft niet gereageerd op een ultimatum van de betrokken bonden FNV Procesindustrie, CNV Vakmensen en FNV KIEM. De bonden roepen nu iedereen op om maandag het werk neer te leggen en naar het actiecentrum in Hoogezand te komen.

Duitse investeringsmaatschappij

Het gaat om de fabrieken in Oude Pekela (De Kroon en Smurfit Kappa GSF), Hoogkerk (De Halm), Coevorden (Hollandia) en Bad Nieuweschans (De Dollard), en de vestiging Trimbach in Bergen op Zoom. Smurfit Kappa wil de massiefkarton- en kartonnagefabrieken verkopen aan de Duitse investeringsmaatschappij Aurelius. Bij alle bedrijven samen werken in totaal 630 mensen.

Inzet bonden

·de lijnen blijven voor 2 jaar open

·een sociaal plan met een gebruikelijke ontslagvergoeding

·geen pensioenschade voor werknemers

·behoud secundaire arbeidsvoorwaarden

·inzicht geven aan medezeggenschap in structuur en financiering.

'Behoud werkgelegenheid cruciaal'

Albert Kuiper, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Voor de regio’s Noordoost-Groningen en Oost-Drenthe, waar deze fabrieken staan,  is behoud van werkgelegenheid van zeer groot belang. De nieuwe investeringsmaatschappij heeft nog niks laten zien van wat ze van plan zijn: investeren of de boel leegzuigen. Daarom vragen wij nu concrete zekerheden, want met mooie verhalen kopen we niks.’

Geen brood

Het gaat al een tijd minder goed in de verpakkingssector. Smurfit Kappa ziet geen brood meer in het massief karton en wil door met haar kernactiviteit, golfkarton.

Toekomst voor iedereen

De bedrijven worden verkocht aan Aurelius, een Duits beursfonds dat is gespecialiseerd in het opkopen van concerndochters. De gekochte bedrijven worden geoptimaliseerd om ze verder te laten groeien. Aurelius ziet een goede toekomst voor de massiefkarton-bedrijven. Maar voor de vakbonden is de vraag of dat een goede toekomst zal zijn voor iedereen of slechts voor een deel van de mensen. Daarom willen ze goede garanties.