donderdag, 30. april 2015 - 10:55

Stationsverbod voor overlastgevers per 1 mei

Foto van wachtende reiziger op perron station | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Mensen die overlast veroorzaken op stations krijgen vanaf 1 mei een verblijfsverbod. Overlastgevers mogen na een verblijfsverbod niet langer op het station en de daarbij horende voorzieningen, zoals perrons, trappen, tunnels en liften rondhangen.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) voert het stationsverbod versneld in na diverse geweldsincidenten in het openbaar vervoer.

Mansveld: “Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Dit verblijfsverbod moet een bijdrage leveren aan een prettig verblijf op de stations en een veilige reis voor passagiers en personeel.”

Verblijfsverbod

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken, ongeacht of zij van plan zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer. Naar verwachting gaat het om tientallen mensen per jaar. De overtreding van het verblijfsverbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Provincie:
Tag(s):