maandag, 16. februari 2015 - 11:37 Update: 16-02-2015 12:48

'Stofje in bier is goed voor de hersenen'

'Stofje in bier is goed voor de hersenen'
Foto: SXC

Leuk nieuws zo rond carnaval. Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat het hoofdingrediënt van bier, te weten hop, de hersenen mogelijk beschermt tegen aandoeningen als Parkinson en Alzheimer.

In hop zit namelijk een stofje 'xanthohumol, dat onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen en ziektes als Alzheimer en Parkinson kan afremmen. Dit schrijft Scientas.nl.

Xanthohumol activeert Nrf2-enzymen, een eiwit dat de cellen in onze hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. De onderzoekers raden wel af om meer bier te gaan drinken. Een hoge alcoholconsumptie veroorzaakt net meer oxidatieve stress waardoor het effect van xanthohumol vervaagt. Af en toe een pintje is geen probleem.

De Britse krant de Daily Mail schrijft maandag dat eerder onderzoek uitwees, dat veel alcoholgebruik juist leidt tot verlies van hersenweefsel en dat door buitensporig alcoholgebruik de kans op dementie juist toeneemt. Volgens Arthur Roach, gespecialiseerd in het behandelen van Parkinson, hebben afzonderlijke studies aangetoond dat het ontwikkelen van een bierbuik op middelbare leeftijd, het risico om Alzheimer te krijgen verdriedubbelt.

Categorie:
Tag(s):