vrijdag, 17. april 2015 - 9:24 Update: 17-04-2015 15:54

Strafbeschikking vana 15.000,- euro voor gemeente Amsterdam na dodelijk ongeval

Gemeente accepteert strafbeschikking noodlottig ongeval
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een strafbeschikking van 15.000 euro geaccepteerd in verband met het noodlottig ongeval dat in mei 2013 plaatsvond aan de Veemkade in Amsterdam. Daarbij is een vrouw ernstig gewond geraakt en later overleden.

De officier van justitie heeft de gemeente een strafbeschikking opgelegd omdat de gemeente erkend heeft aansprakelijk te zijn voor het ongeval aan de Veemkade. Daarnaast heeft de gemeente de verkeersinrichting op de kade gewijzigd om ongevallen te voorkomen.

Geen openbare zitting

Volgens het OM is er voldoende bewijs verzameld om de gemeente te vervolgen voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Toch laat het OM de zaak niet voor de rechter komen. In de eerste plaats omdat een openbare zitting zeer pijnlijk kan zijn voor slachtoffers en nabestaanden. Daarnaast wordt de gemeente als rechtspersoon vervolgd en niet een specifiek persoon waardoor een openbare zitting een hoog abstractieniveau kan krijgen. Tot slot zou een rechter bij een eventuele veroordeling niet anders kunnen dan het opleggen van een geldboete. De nabestaanden van de overleden vrouw zijn door het OM op de hoogte gebracht van de strafbeschikking.

Voormalig stadsdeel nalatig

In de nacht van 11 en 12 mei 2013 botste een snorfiets met een man en vrouw tegen één van de paaltjes die op de kade stonden om te voorkomen dat er auto's konden rijden. De inmiddels 41-jarige man en zijn vrouw van 32 jaar werden met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis opgenomen. De vrouw overleed twee weken later aan de gevolgen van het ongeval.  Volgens het OM heeft het voormalig stadsdeel Oost van de gemeente nagelaten de paaltjes duidelijk zichtbaar te maken en de kade goed te verlichten. Buurtbewoners hadden daarover meermalen bij de gemeente geklaagd.