woensdag, 21. januari 2015 - 7:59 Update: 21-01-2015 14:41

Studenten moeten per 1 september gaan lenen

Eerste Kamer steunt afschaffing basisbeurs. Studenten bouwen straks flinke studieschuld op.
Foto: Archief EHF
Den Haag

Met 36 tegen 29 stemmen stemde de Eerste Kamer dinsdagavond voor de invoering van het nieuwe leenstelsel. Vanaf 1 september krijgen studenten in het hoger onderwijs geen basisbeurs meer van de overheid.

Als jongeren willen studeren kunnen ze straks alleen nog lenen. Studenten zullen hierdoor aan hun studie een flinke schuld overhouden. Volgens FNV Jong dreigt er zelfs een 'schuldengeneratie' te ontstaan. De jongerenorganisaties zijn volgens de vakbond 'woest en voelen zich genaaid'. Dit schrijven verschillende media woensdag.

Dinsdagavond steunden de coalitiepartijen VVD en PvdA het plan van minister Bussemaker van Onderwijs. Evenals D66 en GroenLinks. Deze vier partijen hadden in mei vorig jaar hierover al een akkoord gesloten met het kabinet en steunden het ook in de Tweede Kamer. De tegenstand van de partijen CDA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie OSF was fel. Net als de studentenorganisaties hadden ze kritiek op het feit dat studenten nu een veel hogere schuld gaan opbouwen. Ze zijn bang dat veel jongeren niet meer gaan studeren, ermee stoppen of vooral een studie kiezen waarmee ze later veel geld kunnen verdienen.

Maar ook onder de voorstanders bestaan zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Minister Bussemaker heeft nu toegezegd dat ze de effecten van het leenstelsel op het gedrag van studenten de komende jaren intensief gaat onderzoeken en zo nodig zal bijsturen. Met het geld dat door het leenstelsel wordt bespaard, moet de kwaliteit van het onderwijs verbeterd worden. Vooral de tegenstanders denken dat dit niet gaat lukken.