maandag, 16. maart 2015 - 20:44

TBS met dwangverpleging geëist voor poging moord op 13-jarig meisje

Arnhem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft aan de rechter gevraagd een 25-jarige man uit Twello te ontslaan van rechtsvervolging en tevens TBS met dwangverpleging geëist.

Hij wordt ervan verdacht een 13-jarig meisje in Twello in de buik te hebben gestoken.

Op 29 september 2014 wordt een 13-jarig meisje, terwijl ze het schoolterrein van het Veluws College in Twello wil verlaten, uit het niets aangevallen door een man. Ze wordt met een scherp voorwerp in haar buik gestoken. Ze weet de man van zich af te duwen en kan wegrennen. Ze houdt een lang litteken aan het incident over.

De verdachte heeft zich meteen na het incident gemeld bij het politiebureau in Twello. Hij bekende te hebben gestoken en verklaarde het mes van huis meegenomen te hebben. De man woonde in een begeleid-wonen-traject in Twello. Hij was sinds een week in toenemende mate verward en was ervan overtuigd dat hij een meisje moest vermoorden.

De officier van justitie stelt dat als het meisje niets had gedaan, de verdachte haar doodgestoken zou hebben. Ze acht poging moord bewezen: “Er is sprake van voorbedachte rade, verdachte was een avond van tevoren al bezig met het plan. Er was een duidelijke intentie met een serieus begin van de uitvoering.”

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij zou leiden aan paranoïde schizofrenie en aan cannabismisbruik. Geadviseerd wordt de man een langdurige klinische behandeling van zijn psychiatrische stoornis op te leggen om recidive te voorkomen. TBS met dwangverpleging is daarvoor het meest passend.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over veertien dagen uitspraak.

Provincie:
Tag(s):