dinsdag, 24. maart 2015 - 22:43 Update: 24-03-2015 22:56

Te vaak antibiotica voor kinderen met koorts

Te vaak antibiotica voor kinderen met koorts
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Uit onderzoek door het Erasmus MC blijkt dat kinderen met koorts te vaak antibiotica krijgen voorgeschreven van de huisarts, terwijl daar in veel gevallen geen medische reden voor is.

‘Eén op de vier kinderen krijgt antibiotica bij koorts’, stellen drs. Gijs Elshout en Marijke Kool die woensdag op hun onderzoek promoveren. Zij roepen huisartsen op om terughoudend te zijn met antibiotica bij kinderen met koorts wanneer er geen duidelijke lichamelijke klachten zijn die hiermee bestreden kunnen worden.

Koorts bij kinderen komt vaak voor en is voor veel ouders een reden om naar de huisarts te gaan. Koorts is meestal het gevolg van een onschuldige infectie die na een paar dagen vanzelf weer over gaat. 

‘Slechts een kleine proportie van de voorgeschreven antibiotica wordt verklaard door de onderzochte klachten en symptomen, wat impliceert dat andere, mogelijk niet-medische overwegingen ook een rol spelen in de beslissing van de huisarts om antibiotica voor te schrijven’, zegt huisarts en onderzoeker Gijs Elshout.

Categorie:
Provincie: