zondag, 3. mei 2015 - 11:19 Update: 03-05-2015 11:29

Te weinig ervaring huisarts steeds ouder wordende verstandelijk gehandicapte

Te weinig ervaring huisarts steeds ouder wordende verstandelijk gehandicapte
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Doordat mensen met een verstandelijke beperking tegenwoordig veel ouder worden dan vroeger blijkt dat veel van de extra jaren ongezond en gebrekkig van aard zijn. Dat heeft hoogleraar prof. Heleen Evenhuis van het Erasmus MC in haar afscheidsrede gezegd.

Evenhuis was in 2000 de eerste hoogleraar ter wereld met als specialisatie geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten. Dat de extra jaren ongezond en gebrekkig zijn, is te wijten aan de beperkingen en chronische ziektes die deze mensen al op jonge leeftijd hebben. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met zien of horen, waardoor het moeilijker is om met hen te communiceren. Ook slikken zij veel medicijnen.

Oudere met Down-syndroomZorgbehoefte

De vele gezondheidsproblemen tasten hun zelfstandigheid aan. Ze zorgen ook voor een toename van de zorgbehoefte op veel te jonge leeftijd. Om hier verandering in te brengen, zegt Evenhuis, is gericht beleid nodig voor onder meer het beroepsonderwijs en de gespecialiseerde langdurige zorg.

Huisartsen

‘Hoewel huisartsen de combinatie van gezondheidsproblemen wel kennen bij ouderen, gaat het hier vaak om ziekten en medicijnen waarmee ze geen ervaring hebben’, zegt Evenhuis. ‘Met de veelvoorkomende gedragsproblemen weten bijvoorbeeld ook psychiaters zich vaak geen raad. Alle huisartsen scholen is geen optie, omdat hun aantal patiënten met een verstandelijke beperking meestal beperkt is,’ aldus Evenhuis.