donderdag, 5. februari 2015 - 21:05 Update: 05-02-2015 21:34

Terreurgroep IS raakt Nederlandse F-16

Terreurgroep IS raakt Nederlandse F-16
Foto: Defensie
Den Haag

In een interview met NOS op 3 laat Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp weten dat er minstens één Nederlandse F-16 is beschoten en geraakt.

Dit gebeurde tijdens een missie boven Iraaks grondgebied van Islamitische Staat (IS). Ondanks de schade kon de straaljager gewoon doorvliegen en veilig terugkeren naar zijn basis. Dit melden verschillende media donderdag.

Het is niet bekend wanneer de Nederlandse F-16’s beschoten zijn, maar volgens de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp werden enkele F-16’s “een enkele keer” geraakt door Islamitische Staat. Volgens Middendorp is de schade waarschijnlijk ontstaan toen de F-16's laag vlogen om boordkanonnen in te zetten.

Defensie denkt dat een F-16 vanaf de grond geraakt is met een klein kaliber, waarschijnlijk door een kalasjnikov, zo schrijft de NOS. De piloot merkte tijdens de missie wel dat hij beschoten werd, maar ontdekte pas tijdens een inspectie aan de grond dat de straaljager daadwerkelijk was beschoten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):