donderdag, 12. maart 2015 - 13:49

'Toeslag verzekeraar voor diabetes is willekeur'

'Toeslag verzekeraar voor diabetes is willekeur'
Foto: SXC
Amersfoort

Verzekeraars heffen vaak onevenredig hoge toeslagen aan mensen met diabetes die een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten. De hoogte van die toeslagen lijkt bovendien te zijn gebaseerd op willekeur. Gezamenlijk onderzoek van Independer en Diabetesvereniging Nederland wijst uit dat diabetespatiënten gemiddeld bijna 230% meer premie betalen dan gezonde mensen. In sommige gevallen is dit zelfs bijna 500 procent.

Betreffende verzekeraars hebben vaak weken nodig om de hoogte van de ‘diabetestoeslag’ te berekenen. Mensen met diabetes die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen in verband met de aankoop van een huis, hebben hierdoor geen tijd meer om een offerte bij een andere partij op te vragen. Zij moeten in dat geval de opslag accepteren of er voor kiezen het huis te laten lopen.

Onderzoek

Diabetesvereniging Nederland krijgt van haar leden vaak te horen dat premies voor de overlijdensrisicoverzekering zeer fors verhoogd worden. Ook blijkt dat de premieverhoging zelfs per verzekeraar niet voorspelbaar is. Zo kan dezelfde verzekeraar de ene keer een hoge toeslag hanteren, terwijl hij een andere keer juist een lagere toeslag rekent.

Gebruikelijk traject

Een diabetespatiënt die op de gebruikelijke manier een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, maakt - net als ieder ander - eerst een vergelijking en kiest daaruit de beste aanbieding. Maar omdat hij diabetes heeft moet zijn arts een medische verklaring overleggen aan de verzekeraar. Deze bepaalt vervolgens de premieopslag. Die kan oplopen tot duizenden euro’s. Omdat de hoogte van die opslag erg onvoorspelbaar is, kan de klant vooraf nooit bepalen welke aanbieding voor hem het beste is. Kijk hier voor een voorbeeldsituatie.