woensdag, 28. januari 2015 - 19:43 Update: 29-01-2015 20:18

TOMAX-procedure kan gevoel in de penis weer terugbrengen

Penis kan worden hersteld
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zwolle

Bij een groot deel van mannelijke patiënten met een ruggenmergbeschadiging of open rug kan het gevoel in de penis worden hersteld. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van plastisch chirurg Max Overgoor verbonden aan Isala in Zwolle.

Via een nieuw ontwikkelde plastisch chirurgische ingreep, de zogeheten TOMAX-procedure, wordt de niet functionerende peniszenuw verbonden aan de lieszenuw. Dit herstel draagt sterk bij aan de kwaliteit van leven van patiënten door de verbetering van hun seksuele gezondheid. Deze behandeling is voor het eerst in Nederland toegepast. Max Overgoor promoveert donderdag 29 januari aan de Universiteit van Utrecht.

Met de TOMAX-procedure wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw en kan het gevoel in de penis worden hersteld. Door toepassing van de ingreep voelt de mannelijke patiënt zich weer compleet en heeft letterlijk weer gevoel bij seksuele handelingen. Plastisch chirurg Overgoor: “Patiënten voelen zich zekerder bij seksuele activiteiten en ervaren een meer intieme seksuele relatie met hun partner. Bovendien heeft het herstel van het gevoel in de penis voordelen bij zelfkatheterisatie en het tijdig vervangen van incontinentiemateriaal.”

Inmiddels heeft plastisch chirurg Overgoor 54 patiënten vanuit Isala in Zwolle behandeld. Bij 60 tot 80 procent van de patiënten is deze operatieve ingreep succesvol.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):