zaterdag, 9. mei 2015 - 12:33 Update: 11-05-2015 18:06

'Total bodyscans kunnen leiden tot ongerustheid'

medisch
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De KNMG is het met de Gezondheidsraad eens dat de overheid mensen moet beschermen tegen de risico’s van voorspellende onderzoeken. Total body scans en andere vormen van ongericht medische onderzoek kunnen bij onverantwoord gebruik leiden tot onnodige ongerustheid, hoge zorgkosten en schade aan de gezondheid.

Medische noodzaak

Veel mensen lijken te denken dat een individuele screening via een health check onschuldig is en waardevolle gezondheidsinformatie voor de toekomst oplevert. Artsen zien in de praktijk echter regelmatig dat patiënten zonder goede informatie een health check ondergaan, niet gericht op specifieke risicofactoren en zonder medische noodzaak.

Zij kunnen die onderzoeken vrij gemakkelijk via internet of in het buitenland aanschaffen. Deze onderzoeken leiden vaak tot onnodige ongerustheid, hoge kosten voor vervolg medisch onderzoek en hebben soms fysieke gezondheidsschade tot gevolg.

Ook de toegang tot verzekeringen kan in gevaar komen, indien uit een health check gegevens naar voren komen die voor arbeidsongeschiktheids- en levensverzekeraars reden zijn om een patiënt hooguit onder voorwaarden te verzekeren. 

Categorie: