vrijdag, 27. maart 2015 - 9:44 Update: 27-03-2015 18:46

Treinverkeer blijft chaos na grote stroomstoring

Treinverkeer blijft chaos na grote stroomstoring
Foto: Archief EHF
Zeer grote stroomstoring Amsterdam en omstreken
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

Vrijdagochtend rond 10.15 uur heeft een grote stroomstoring in de provincies Noord-Holland en Flevoland voor de nodige problemen gezorgd. Het treinverkeer heeft de grootste last ook nadat de stroomstoring weer was verholpen.

De stroomstoring trof naast de grote steden ook vele gemeenten. Netbeheerder Tennet meldde rond 12.00 uur dat de spanning op het elektriciteitsnet weer werd opgebouwd. In de meeste delen van Noord-Holland en Flevoland had iedereen rond 12.30 uur weer stroom.

De problemen werden veroorzaakt door een technisch mankement in een hoogspanningstation in Diemen, zo laat een woordvoerder van Tennet weten.

Treinverkeer verstoord 

Door de storing kwam ook het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland grotendeels plat te liggen. Dit gold ook voor metro- en tramverkeer. Nadat de stroomvoorziening rond 12.00 uur weer werkte ondervond het treinverkeer nog steeds hinder. NS waarschuwde vrijdagmiddag rond 15.45 uur dat het  treinverkeer vrijdagavond tijdens en na de de spits nog met veel vertragingen te kampen zou hebben en raadde treinreizigers af om de trein te nemen. 

Groot Alarm

In de getroffen steden was het Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (grip3) opgestart. Dat betekend dat de hulpdiensten in opperste paraatheid worden gebracht. De brandweer had haar handen vol aan het bevrijden van mensen uit liften. De Amsterdamse politie had alle agenten opgeroepen de straat op te gaan omdat veel beveiligingssystemen werken niet meer. 

Ziekenhuizen getroffen

Ook ziekenhuizen werden door de stroomstoring getroffen. Een woordvoerder van het VU-medisch centrum in Amsterdam liet weten dat de noodstroomvoorziening was ingeschakeld. Ook in andere ziekenhuizen verliep deze noodprocedure voor zover bekend zonder problemen.

Scholen sturen leerlingen naar huis

Een aantal scholen had besloten haar leerlingen naar huis te sturen. De scholen vonden het onverantwoordelijk de kinderen op school te houden omdat brandmelders niet zouden kunnen werken. Ook het vliegverkeer op Schiphol ondervond problemen door de stroomstoring. Zo kwam het vertrekkende vliegverkeer tijdens de stroomstoring stil te liggen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):