maandag, 4. mei 2015 - 19:37 Update: 05-05-2015 9:21

Twaalf Nederlanders door ramp gewond geraakt

Nepal
Den Haag

Met alle Nederlanders die zich mogelijk in Nepal bevonden tijdens de aardbeving is inmiddels contact geweest. Gisterochtend waren er nog 23 Nederlanders met wie nog geen contact was geweest. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is verheugd met de snelle afname in de laatste dagen: ‘Het betekent dat bijna iedereen die zich zorgen maakte over familie, vriend of vriendin, weer gerust kan ademhalen.'

Voor zover bekend zijn 12 Nederlanders gewond geraakt bij de aardbeving en zijn er geen Nederlanders omgekomen. Een Duitse vrouw die al jaren in Kerkrade woonde, is overleden.

Direct na de aardbeving heeft Buitenlandse Zaken een telefoonteam ingericht, dat inmiddels vele honderden telefoontjes heeft gehad. Via betrokken reisorganisaties en aan de hand van meldingen van familie en vrienden kon het ministerie op de zondag na de ramp aangeven dat ten tijde van de ramp 350 Nederlanders in Nepal waren; met 100 van hen was nog geen contact geweest. Dankzij een oproep om contact op te nemen en essentiële informatie met het ministerie te delen is op dit moment bekend dat ten tijde van de aardbeving ongeveer 900 Nederlanders in Nepal waren. Het in beeld krijgen van de locatie van mensen heeft enige tijd geduurd, omdat sommigen niet in de gaten hadden dat zij gezocht werden door het thuisfront. Zo is gisteren hoog in de bergen een Nederlander gelokaliseerd die telefoon noch social media gebruikte en van de aardbeving niets had gemerkt.

Morgen alle Nederlanders weg uit Nepal

SOS International en Buitenlandse Zaken hebben in samenwerking met de Nepalese autoriteiten en andere landen vanaf zaterdag vorige week met man en macht gewerkt om Nederlanders die weg wilden uit Nepal te repatriëren. Vanochtend nog is een militair KDC10 vliegtuig uit Kathmandu vertrokken met het Nederlandse USAR-team (Urban Search and Rescue-team) en het Belgische reddingsteam aan boord, en 24 Nederlanders, waarvan 7 hulpverleners. Na de aankomst van deze vijfde vlucht morgenmiddag zullen in totaal ruim 250 Nederlanders die weg wilden uit Nepal zijn gerepatrieerd.

Eerder deze week kwamen Nederlanders terug met het KDC10 toestel van Defensie, twee gecombineerde vluchten van SOS International en Buitenlandse Zaken, en een Belgische militaire vlucht. Ongeveer hetzelfde aantal mensen (250) is door SOS International terug naar Nederland geboekt op commerciële vluchten. Nederlanders die vanwege geblokkeerde wegen niet weg konden komen uit bergdorpen, zoals in Langtang, zijn per helikopter opgehaald.

USAR

Het Nederlandse militaire toestel, dat morgenmiddag landt in Eindhoven, heeft op de heenweg 12,5 ton aan hulpgoederen meegenomen naar Nepal voor Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis en Cordaid. Het Nederlandse USAR-team is vanmiddag op Cyprus uitgestapt voor een debriefing van twee dagen en arriveert komende woensdagavond vanuit Cyprus met een ander militair toestel op vliegbasis Eindhoven.

Het reddingsteam, dat daar woensdag ontvangen wordt door minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), heeft de afgelopen week in Kathmandu en in gebieden daarbuiten gezocht naar overlevenden onder het puin. Ook hebben de Nederlanders geholpen bij het verzorgen van gewonden, en zijn voedselpakketten, water en dekens uitgedeeld aan ontheemden. De hulpverleners hebben ook geholpen bij het bergen van dodelijke slachtoffers. Ook is dankzij de inzet van de Nederlanders een basis draaiende gehouden met meer dan 400 reddingswerkers uit vele landen. En zij hebben onderdak geboden aan de VN-coördinatiecel, inclusief slaap- en eetgelegenheid voor het betrokken personeel.

Als een van de eerste reddingsteams die ter plekke waren heeft het Nederlandse team in de eerste dagen na de ramp een belangrijke coördinerende taak op zich genomen. De VN Emergency Relief Coordinator Valerie Amos heeft het Nederlandse USAR-team in Kathmandu daarvoor bedankt. De taken zijn inmiddels overgenomen door de VN (OCHA). Gezamenlijk hebben de tientallen internationale reddingsteams 14 overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

Provincie:
Tag(s):