woensdag, 8. april 2015 - 13:03 Update: 08-04-2015 13:29

Twee miljard extra voor midden- en kleinbedrijf

Twee miljard extra voor midden- en kleinbedrijf
Foto: Archief EHF
Baarn/Den Haag

De vorig jaar opgerichte NLII, de Nederlandse Inversteringsinstelling, verwacht de komende drie jaar twee miljard euro op te halen bij pensioenfondsen en verzekeraars. Dat geld moet vervolgens worden uitgeleend aan bedrijven die moeilijk bij banken terechtkunnen. Dit schrijven meerdere media woensdag.

De NLII  is opgericht om investeringen in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. De eerste twee fondsen die vandaag worden gelanceerd voor ondernemingsfinanciering zijn het Achtergestelde Leningenfonds (ALF) en het Bedrijfsleningenfonds (BLF). Het doel van het initiatief is Nederlandse institutionele partijen meer in Nederland te laten beleggen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt de nieuwe fondsen een belangrijke stap om de Nederlandse economie structureel te versterken. Ondernemers kunnen zo makkelijker de financiële middelen aantrekken om te investeren in diensten en producten wat weer zal leiden tot banen en hogere economische groei.

Naar verwachting worden de eerste leningen deze zomer verstrekt. Dit gaat via de banken. De opzet is als volgt: als een bedrijf bij de bank aanklopt voor een lening, leent de NLII bijvoorbeeld een miljoen euro uit en de bank vervolgens ten minste datzelfde bedrag.