maandag, 30. maart 2015 - 10:32 Update: 30-03-2015 12:28

Tweede Kamer kritisch over ABN Amro, ook na afzien loonsverhoging bestuurders

Geen loonsverhoging voor ABN Amro-top
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Na de ophef die ruim een week geleden ontstond over de loonsverhoging voor de top van de bestuurders van ABN Amro heeft de bank besloten van de loonsverhoging af te zien. Dit schrijven verschillende media maandag.

Eind vorige week ontstond er zo veel tumult over een opslag van 100.000 euro voor de bestuurders dat minister Dijsselbloem (Financiën) besloot de geplande beursgang van de bank uit te stellen.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat alle problemen die bij de bank spelen nu boven tafel moeten komen. Want naast de salarisverhoging spelen er nog een aantal zaken waarover minister Dijsselbloem eerst overleg wil hebben met de Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Omzigt zegt hierover op BNR-radio: 'Pas als de Kamer weet waar men aan toe is, kunnen de juiste maatregelen worden genomen.'

Hoewel het gebaar van de banktop in de politiek goed is ontvangen, is het nog de vraag of de verstandhouding tussen de politiek en de bank weer als vanouds is. Jesse Klaver van GroenLinks in Trouw: 'Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten.'

Echter, uit een persverklaring van de bestuursleden van ABN Amro wordt wel duidelijk dat zij vinden dat de loonsverhoging terecht was. ABN Amro: 'De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN AMRO. Nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN AMRO hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voor gaan en zien wij af van de conversie.' Tegelijkertijd stellen de bestuursleden dat de loonsverhoging 'democratisch tot stand is gekomen'  en 'voldoet aan letter en geest van de wet'.

Categorie:
Tag(s):