vrijdag, 24. april 2015 - 13:50 Update: 24-04-2015 16:31

Twintig maanden cel en TBS voor dodelijke steekpartij Borculo College

Dader (16) dodelijke steekpartij Borculo College krijgt 20 maanden cel
Foto: Archief EHF
Den Haag/Voorburg

Vrijdag is de 16-jarige scholier die op 10 oktober 2014 op het Corbulo College in Voorburg een 15-jarige medescholier met een mes om het leven heeft gebracht veroordeeld voor moord. Dit meldt de rechtbank Den Haag vrijdagmiddag.

Twintig maanden cel

Bij de minderjarige dader zijn stoornissen vastgesteld die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het delict en waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij krijgt daarom niet de maximale jeugddetentie maar, conform de eis van het Openbaar Ministerie, een celstraf van twintig maanden.

Jeugd-TBS

Om te voorkomen dat zijn stoornissen, waaronder een gedragsstoornis, ertoe leiden dat hij nog een keer een ernstig feit begaat, krijgt hij daarnaast verplichte behandeling, een zogenoemde jeugd-tbs. Verder moet hij de kosten van de begrafenis van het slachtoffer betalen aan de nabestaanden.

Pesten niet vastgesteld

Uit het dossier blijkt niet dat de dader veelvuldig gepest is op school, hetgeen zijn advocaat als verdediging had opgeworpen. De jongen blijkt wel gedragsproblemen te hebben, waardoor hij regelmatig in conflict met anderen kwam. De reacties die dat uitlokte werden door de dader vaak ervaren als pesten. 

Provincie: