zaterdag, 17. januari 2015 - 22:47 Update: 17-01-2015 23:10

Utrechters delen potloden uit voor vrijheid van meningsuiting

Utrecht

In Utrecht zijn zaterdagmiddag potloden uitgeddeld om het belang van de vrijheid van meningsuiting aan te duiden.

De aanleiding is de aanslagen in Parijs en terreur op andere plekken in de wereld. De actie van zaterdag ontstond via Facebook waar initiatiefneemster Anne Dijk een oproep plaatste. Anne Dijk: 'Sinds de schokkende gebeurtenis in Parijs is het potlood een symbool geworden voor zoveel meer. Elke vorm van terreur is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Laten we nooit denken dat de ene mens meer waard is dan de ander. Of meer rechten heeft. Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen.'

Met de potlodenactie wilde de groep een signaal van hoop voor de toekomst afgeven. De potloden werden uitgedeeld op de Neude in het centrum van Utrecht. De organisatie stelde dat de kleurpotloden staan voor diversiteit, zowel in letterlijke kleur, maar ook in overtuiging en gedachten.

De initiatiefnemers Anne Dijk en Esra Cebbar hadden 1000 potloden besteld en wilden met in ieder geval 25 andere mensen deze potloden uitdelen op de Neude. Mensen kunnen op een kaartje dat aan het potlood hangt een persoonlijke boodschap schrijven aan iemand die ze het potlood dan weer cadeau kunnen geven. Verder wilden de uitdelers de dialoog aangaan met passanten over de vrijheid van meningsuiting. De actie begon om 12.00 uur en zou duren totdat de potloden op zijn, Ook wethouder Margriet Jongerius kwam langs om kort te speken.

 

 

Provincie:
Tag(s):