maandag, 19. januari 2015 - 12:49 Update: 19-01-2015 21:28

Utrechtse serieverkrachter van fors meer zaken verdacht

Vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter blijft voorlopig vastzitten
Foto: fbf archief
Utrecht

De strafzaak tegen de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. uit Nieuwegein is zo omvangrijk dat het onderzoeksteam van politie en justitie voorlopig nog bezig is met het forensisch onderzoek.

Drie zaken zijn wat betreft justitie al geruime tijd rond, zeventien andere zijn nog in onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) hoopt in april de definitieve aanklacht tegen T. rond te hebben. Dit bleek maandag tijdens een voorbereidende zitting op de rechtbank in Utrecht, zo melden verschillende media maandag.

Het OM verdenkt T. ervan dat hij in 1995 en 1996 en in de periode 2001 en 2002 zeventien vrouwen heeft verkracht en aangerand is het landelijk gebied ten oosten  van Utrecht. Het OM verwacht dat het op 13 april een definitieve tenlastelegging kan presenteren.

De 51-jarige T. was maandag niet aanwezig bij de zitting. Al sinds zijn aanhouding afgelopen zomer beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat wil hij pas een verklaring afleggen als het dossier compleet is. Tijdens de zitting van 13 april zal het OM vragen om een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek naar T. Zo'n onderzoek kost veel tijd en men verwacht daarom ook dat de inhoudelijke behandeling van de zaak  nog maanden op zich zal laten wachten.

T. werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gelinkt aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. Hij had DNA moeten afstaan na een veroordeling wegens fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

Provincie: