woensdag, 4. februari 2015 - 20:05

Valkenburg ideale plek voor ontwikkeling Unmanned Valley

Vliegen met een drone boven bebouwde kom mag niet
Den Haag

Voormalig vliegveld Valkenburg zou een ideale plek zijn om een permanente Unmanned Valley te creëren waar alle bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten samenwerken aan de verdere ontwikkeling van onbemande systemen. Dat zei de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven tijdens de opening van de TUSExpo in Den Haag. De conferentie is de eerste in Europa die volledig in het teken staat van Unmanned Aerial Vehicles, ook wel drones genoemd.

Samenwerking als sleutel voor succes

Er liggen plannen om Valkenburg te benutten voor woningbouw. Van Engelshoven: 'Ik ben niet tegen woningbouw maar vóór innovatie. Den Haag is de hotspot op het gebied van veiligheid met de aanwezigheid van het landelijke veiligheidscluster The Hague Security Delta. Dat samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, onderwijs en kennisinstellingen kansen biedt weten wij als geen ander. Een Unmanned Valley garandeert ruimte voor oefening en innovatie. Het Space Centre Noordwijk, TNO, TU Delft, de Universiteit Leiden en de partners van The Hague Security Delta hebben er allemaal baat bij. We versterken het kenniscluster en creëren banen.'

Het rapport van The Hague Security Delta (HSD) 'A Blessing in the Skies? Challenges and Opportunities in Creating Space for UAVs in the Netherlands' onderschrijf het statement van de Haagse wethouder van Kenniseconomie. In het rapport staan concrete aanbevelingen voor het gebruik van drones. Zo worden de noodzaak van passende regelgeving op lange én korte termijn en de creatie van speciale vlieggebieden om UAVs te testen genoemd. Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen wordt in het rapport benadrukt.