woensdag, 6. mei 2015 - 14:22 Update: 06-05-2015 16:31

Van Rijn benoemt Gerdi Verbeet tot voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Gerdi Verbeet nieuwe voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei
Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Den Haag

Gerdi Verbeet is woensdag door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS benoemd tot voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. ‘Haar benoeming gaat per 1 juni in en geldt voor een periode van zes jaar’, meldt het ministerie van VWS woensdag.

Verbeet volgt Joan Leemhuis-Stout op, die zich jarenlang volledig heeft ingezet voor het Comité en sinds 2010 voorzitter was. In die jaren is het herdenken in Nederland op een hoger niveau gebracht.

Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet (64) heeft als Tweede Kamerlid en later als voorzitter van de Tweede Kamer grote persoonlijke en inhoudelijke betrokkenheid getoond bij Oorlogsgetroffenen en het Nederlandse Herinneringslandschap. Zij is lid van de Raad van Toezicht van het Anne Frank Huis en sprak 15 augustus jongstleden bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij het Indisch Monument in Den Haag.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting, inhoud en vorm aan herdenken en vieren in Nederland. Ook draagt het Comité zorg voor de organisatie van de nationale activiteiten op 4 en 5 mei, inclusief de coördinatie van de Bevrijdingsfestivals.