woensdag, 25. maart 2015 - 13:36 Update: 26-03-2015 9:51

'Vanaf drie glazen drank per dag grotere kans op leverkanker'

Grotere kans op leverkanker bij drie glazen drank per dag
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Iemand die meer dan 3 alcoholische dranken per dag drinkt loopt daardoor een grotere kans op leverkanker. Dat blijkt woensdag uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft gepubliceerd.

Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Bijna een kwart van de nieuwe gevallen van leverkanker kan worden voorkomen door niet te drinken en een gezond gewicht te hebben.

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld. Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie is er in 2014 bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, in 2004 ging het nog om 334 mensen. 

Drie glazen per dag

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat het wetenschappelijke bewijs sterker is geworden dat alcohol kan leiden tot leverkanker. Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol: ongeveer 3 alcoholische dranken of meer per dag kan een oorzaak zijn van leverkanker. Mensen die zowel alcohol drinken als roken lopen nog meer risico.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):