dinsdag, 7. april 2015 - 11:33 Update: 07-04-2015 22:09

Veel jongeren worden online benaderd om hun naaktfoto te versturen

Foto van webcam | Sxc
Foto: SXC
Hilversum

Vier op de tien jongeren zegt online seksueel te zijn benaderd met de vraag om een naaktfoto van zichzelf te versturen.

Van de meiden is dat zelfs de helft (48%). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In 41 procent van de gevallen ging het om onbekende die hen om een naaktfoto vroegen.

Naaktfoto in omloop

Eén op de zeven ondervraagde middelbare scholieren geeft te kennen wel eens een seksueel getinte (naakt)foto te hebben verzonden via whatsapp of social media. Niet altijd gaat dit goed: zeven op de tien scholieren (69%) kennen één, maar vaak meerdere jongeren in hun omgeving waar het afgelopen jaar een naaktfoto van in omloop was. 

Uit de kleren gaan

Ook het uit de kleren gaan is voor jongeren steeds minder een taboe. Van de jongens die deelnamen aan het onderzoek geeft een kwart (24%) aan dat ze zich kunnen voorstellen dat ze dit doen. Van de meiden geeft ruim één op de tien (13%) aan er geen problemen mee hebben zich naakt voor de webcam te tonen. Eén op de zeven van alle ondervraagden heeft dit al eens gedaan. 

Slechts de helft van de tieners kapten direct het gesprek af of blokkeerden de onbekende. Anderen hielden nog een tijdje contact of hebben het contact nog. 14 Procent van de ondervraagde jongeren stelt dat een onbekende via internet wel eens met ze geprobeerd heeft af te spreken met als doel seks, op het moment dat ze jonger waren dan 18 jaar. 

EenVandaag ondervroeg in totaal bijna 2.000 jongeren.

Categorie:
Provincie: