dinsdag, 12. mei 2015 - 11:01 Update: 12-05-2015 11:05

Veghel stuurt brandbrief aan staatssecretaris Jetta Klijnsma​ om Doelgroepenregister

Foto van rolstoel bij bushalte | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Veghel

Te weinig mensen met een arbeidshandicap worden toegelaten tot het Doelgroepenregister. Daardoor komen zij niet in aanmerking voor één van de 125.000 extra banen die worden gecreëerd voor mensen met een ziekte of handicap.

Dat probleem heeft de Veghelse wethouder Margriet Bräuner namens de wethouders en werkgevers in de Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant aan de orde gesteld in een brandbrief aan staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Kabinet, werkgevers en overheid hebben afgesproken dat ze extra banen creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Dit heet de ‘banenafspraak’. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren, de overheid 25.000 mensen. Wajongers en mensen met een WSW-indicatie hebben de eerste 2 jaar voorrang. Om in aanmerking te komen voor een extra baan, worden mensen gekeurd door het UWV. Zij worden geregistreerd in het zogenoemde Doelgroepenregister.

In de praktijk blijken de criteria zo streng en selectief te zijn dat de doelgroep nauwelijks wordt toegelaten tot het Doelgroepenregister.  De ervaring is dat vooral werkzoekenden met een medische beperking toegang krijgen. Sociale kenmerken en vaardigheden worden nauwelijks meegewogen. Daarmee schiet de staatssecretaris het beoogde doel voorbij, zo stelt de Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant in de brandbrief aan Jetta Klijnsma