zaterdag, 7. februari 2015 - 16:34 Update: 09-02-2015 13:48

Verhoogd gezondheidsrisico door slecht werkende griepprik

Nederland wacht mogelijk zwaar griepseizoen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De griepprik geeft dit jaar slechte bescherming. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Inmiddels zijn bijna drie miljoen mensen in ons land gevaccineerd. Hooguit tien tot twintig procent van de gevaccineerden is slechts beschermd. Volgens Osterhaus tegenover de NOS had 70 tot 80 procent beschermd moeten zijn na het krijgen van een griepprik. Door het lage beschermende percentage lopen nu veel mensen, maar vooral veel ouderen, een verhoogd gezondheidsrisico.

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. Op dit moment overheerst het H3N2-virus. Het vaccin van nu sluit daar niet op aan.

Het RIVM als Osterhaus adviseren mensen uit risicogroepen bij griepverschijnselen antivirale middelen te slikken om de infectie te onderdrukken. 

Op dit moment zijn er in Nederland veel mensen die last hebben van griepachtige klachten. Omdat dit al twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen betreft spreken we van een griepepidemie. In week 49 bezochten 52 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, in week 50 ging het om 72 huisartsenbezoeken per 100.000 mensen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):