woensdag, 22. april 2015 - 21:02 Update: 22-04-2015 21:52

Verlagen maximale hypotheek betekent dat starters langer moeten sparen

Verlagen maximale hypotheek betekent dat starters langer moeten sparen
Foto: Archief EHF
Nieuwegein

Uit een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) in opdracht van makelaarsvereniging NVM blijkt dat een verdere verlaging van het maximaal te lenen hypotheekbedrag voor een woning na 2018 vooral koopstarters hard treft.

De verlaging zal bepalen hoelang de starters eerst moeten sparen voordat ze tot de koopsector kunnen toetreden. Dit melden verschillende media woensdag.

Omdat de Nederlandse woningmarkt nu nauwelijks meer een middensegment kent in de huursector, vallen starters die niet kunnen kopen tussen wal en schip, aldus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn van de ASRE. 'De Nederlandse woningmarkt kent vooralsnog onvoldoende alternatieven.'

door de hoge hypotheekschuld die Nederland heeft, zijn er al maatregelen genomen om de groei van de hypotheek schuld te beteugelen. Zo wordt in 2018 het maximum te lenen bedrag ten opzichte van de waarde van het onderpand verlaagd naar 100 procent. En er wordt over gediscussieerd of een verdere verlaging wenselijk is. De commissie-Wijffels adviseert een verlaging tot 80 procent.

Door een verdere verlaging zal de koopstarter eerste moeten sparen. Maar eerst sparen betekent ook alternatieve huisvesting. Conijn zegt hierover in de media: 'Dit alternatief is voor de gemiddelde koopstarter niet beschikbaar. De huursector wordt gedomineerd door de gereguleerde corporatiesector. Daarvoor gelden inkomensgrenzen. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is te beperkt om de extra vraag van koopstarters op te vangen.'

Categorie: