donderdag, 12. februari 2015 - 9:43 Update: 10-10-2018 17:55

Vermiste opvarenden van de gezonken Urker visserskotter Z85 Morgenster geborgen

Defensie helpt met zoektocht naar Urkse vissers
Foto: Min. van Defensie
Den Haag

Duikers van de Koninklijke Marine hebben dinsdagmiddag het lichaam van een van de vermiste opvarenden van de gezonken Urker visserskotter Z85 Morgenster gevonden en geborgen. Het lichaam is overgedragen aan de Nationale politie voor identificatie.

De Z85 Morgenster verging met 4 bemanningsleden op 28 januari in het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Al vrij snel werden 2 in zee drijvende lichamen gevonden nabij de Franse kust. Begin februari werd het wrak door het MV Good Hope I gelokaliseerd. Het wrak bevond zich op 35 meter diepte en zo’n 21 kilomete voor de Britse kust.

Beide andere opvarenden, de Nederlandse schipper en een Portugees bemanningslid, werden toen nog vermist. Op verzoek van de burgemeester van Urk vertrok 3 februari het hydrografische opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes uit Den Helder, met aan boord een gespecialiseerd team van 10 marineduikers, om te zoeken naar de vermiste opvarenden. Ook een vertegenwoordiger van de maritieme politie en 2 inspecteurs van de Belgische scheepvaartinspectie waren aan boord.

Camera’s op verlengstukken

Vanaf 4 februari brachten marineduikers vanaf Zr. Ms. Luymes met hoogwaardige zoekapparatuur het scheepswrak en de omgeving in kaart. Hierna werd het schip ruimte voor ruimte onderzocht. Omdat niet elke ruimte toegankelijk was om met duikapparatuur te betreden, werden sommige ruimtes met camera’s op verlengstukken geïnspecteerd.

Door de stroming en grillige weersomstandigheden hadden de duikers maar een paar duikvensters per dag, waarin ze het schip konden onderzoeken. Vanmiddag troffen de duikers het levenloze lichaam van een van de 2 nog vermiste opvarenden aan. Het lichaam wordt overgedragen aan een forensisch team voor identificatie. De marineduikers onderzoeken momenteel nog de laatste ruimtes aan boord. Als daar niets meer wordt aangetroffen, wordt de zoekactie afgerond.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: