woensdag, 22. april 2015 - 8:02 Update: 22-04-2015 11:20

'Veroordeelde Nederlandse jihadist (23) komt in Syrië om het leven'

Nederlandse jihadist (23) omgekomen in Syrië
Foto: Archief bon

De 23-jarige jihadist Omar H. uit Amsterdam is in het noorden van Syrië om het leven gekomen.

Dit gebeurde in een gevecht met strijders van de Koerdische PKK. Dit schrijft het AD woensdag op basis van bronnen.

De nabestaanden van de man zijn door een medestrijder op de hoogte gebracht van het overlijden van hun familielid. Tegen de krant zegt hij: 'We hebben zijn familie gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte.'

Het lukte H. vorig jaar om uit Nederland te ontsnappen en zich aan te sluiten bij IS. Dit ondanks het feit dat veiligheidsdiensten hem in de gaten moesten houden. De Amsterdammer werd als groot gevaar gezien. In verband met zijn voorgenomen vertrek naar het kalifaat werd hij eind januari veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Maar toen was H. het land al uit.

H. werd in januari 2013  door de rechtbank veroordeeld tot een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij zat zijn straf uit en kon daarna in vrijheid het hoger beroep afwachten, maar dat deed hij niet. Hij wist weg te komen naar Syrië en raakte daar ernstig gewond aan zijn voet, toen vliegtuigen van de internationale coalitie het slagveld bombardeerden. Hij viel uiteindelijk ten prooi aan een sluipschutter, zegt zijn strijdmakker die ook de familie van H. op de hoogte bracht.

In Nederland wordt H. overigens niet officieel als overleden geregistreerd. Dit omdat zijn lichaam niet kon worden geborgen, waardoor niet onomstotelijk kan worden vastgesteld dat hij is overleden. Foto's zijn er ook niet. 

Categorie:
Tag(s):