maandag, 16. februari 2015 - 19:26

Veroordelingen voor vastgoedfraude​

foto van kantoor | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt veertien verdachten in de zogenoemde Pesetazaak tot gevangenis- en/of werkstraffen. Drie verdachten zijn vrijgesproken. In de Pesetazaak stonden zeventien personen terecht, met name voor valsheid in geschrift en witwassen, al dan niet gepleegd als deelnemer aan een criminele organisatie.

Enkele verdachten moesten zich daarnaast ook voor andere feiten verantwoorden.

De rechtbank veroordeelt de 50-jarige hoofdverdachte tot een gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast mag hij gedurende zes jaar het beroep van hypotheek- en financieel adviseur niet uitoefenen. Hij kocht met behulp van stromannen huizen op van een woningbouwvereniging, die hij vervolgens weer met winst verkocht. Hierbij maakte hij gebruik van de diensten van de 57-jarige notaris, De notaris is voor zijn aandeel veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar.

Daarnaast was de hoofdverdachte betrokken bij het incasseren van gelden uit bouwdepots op basis van valse facturen. Hierbij werkte hij samen met de 51-jarige Amsterdammer, bij wie bovendien een vuurwapen met bijbehorende munitie en een hoeveelheid hasjiesj zijn aangetroffen. De Amsterdammer is hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden.

Tot slot heeft de hoofverdachte een aanzienlijke geldbedragen witgewassen. Drie handlangers kregen een gevangenisstraf van 6 maanden en twee anderen werden veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Een andere 49-jarige hoofdverdachte is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar. Als eigenaar van een kantoor dat zich bezig hield met hypotheekadvies, was hij betrokken bij constructies om gelden uit bouwdepots te incasseren op basis van valse bouwfacturen, bij valsheid in geschrifte en bij witwassen. De man mag daarnaast gedurende vier jaar het beroep van hypotheek en financieel adviseur niet uitoefenen.

Nog een andere 45-jarige hoofdverdachte is door de rechtbank vrijgesproken van witwassen. Van de overige verdachten is één verdachte vrijgesproken en zijn de anderen veroordeeld tot korte gevangenisstraffen of werkstraffen.

Provincie: