dinsdag, 28. april 2015 - 18:36 Update: 29-04-2015 13:58

Verpleeghuizen hebben hygiëne en voorkomen infecties nog niet op orde

Hygiëne veel verpleeghuizen laat nog te wensen over
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat verpleeghuizen nog steeds te weinig werken aan goede hygiëne en het voorkómen van infecties. Dit meldt de IGZ dinsdag.

‘Toch kan dit snel verbeterd worden. Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn. De inspectie wil dat het veld nu echt in actie komt’, aldus IGZ.

Infectie beter voorkomen

Het is belangrijk dat verpleeghuizen zo goed mogelijk proberen infecties te voorkomen zodat cliënten niet onnodig ziek worden. Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans is dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Daardoor worden cliënten zieker dan ze al zijn. 

Het is niet de eerste keer dat de inspectie de hygiëne en het voorkómen van infecties in verpleeghuizen onderzocht. Ook in 2012 en 2013 deed de inspectie hier onderzoek naar. De resultaten van toen lijken veel op de resultaten van het onderzoek nu. 

Conclusies

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners in verpleeghuizen is nog steeds onvoldoende. Medicijnen en eten worden niet hygiënisch bewaard. Ook het beleid is niet op orde. In minder dan 10 procent van de bezochte instellingen ging men bijvoorbeeld bij nieuwe cliënten na wat het risico is dat ze besmet zijn met MRSA, bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. 

Categorie:
Provincie: