dinsdag, 10. februari 2015 - 20:02 Update: 10-02-2015 22:51

Visproductieketen door NVWA extra gecontroleerd

NVWA legt visproductieketen onder de loep
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Dit jaar kunnen bedrijven in de visproductieketen rekenen op extra controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

In 2014 heeft de NVWA de hele visproductieketen beoordeeld van in totaal 399 bedrijven. Minister Edith Schippers: ‘De resultaten zijn onacceptabel. Er is niet meteen sprake van bedreigingen voor de volksgezondheid maar de bedrijfstak moet echt verbeteren. Daar wordt dit jaar intensiever op gecontroleerd en daarvoor zijn extra inspecteurs aangenomen’.

Afwijkingen herstellen

Momenteel zijn 174 (44%) van de bedrijven ingedeeld in de categorie 'groen', 217 (55%) van de bedrijven in de categorie 'oranje'. In de categorie 'oranje' zitten alle bedrijven waar afwijkingen zijn geconstateerd. Dit betekent niet dat deze afwijkingen direct een gevaar voor de volksgezondheid met zich meebrengen en/of dat dit structurele afwijkingen zijn. Maar de afwijkingen moeten wel hersteld worden.

59 bedrijven die in de categorie 'oranje' zitten (15%) krijgen extra inspecties omdat er sprake is van meerdere afwijkingen en/of afwijkingen die na langere tijd nog niet hersteld zijn. 

'Categorie rood'

Ook is er één bedrijf dat nu in de categorie 'rood' valt. Bij dit laatste bedrijf loopt momenteel een intensief traject waarbij de NVWA het bedrijf in korte tijd herhaaldelijk (wekelijks) inspecteert en maatregelen zoals bestuurlijke boetes neemt om ervoor te zorgen dat het bedrijf ofwel voldoende gaat naleven of dat andere stringente maatregelen nodig zijn, zoals het definitief intrekken van de erkenning.

Provincie:
Tag(s):