zaterdag, 9. mei 2015 - 13:11 Update: 10-05-2015 9:20

'Vlammende' militaire parade in Moskou. Poetin pleit voor wereldwijde veiligheidsorde

Tank met een BUK-instalatie vat vlam tijdens militaire parade in Moskou
Foto: Screenshot Youtube
Moskou

In Moskou is de militaire parade zaterdag niet helemaal vlekkeloos verlopen. Tijdens het militaire machtsvertoon vatte een tank met een BUK-instalatie vlam dat wat voor president Poetin een gênant moment moet zijn geweest.

Op videobeelden die een toeschouwer ogenschijnlijk maakte, is te zien hoe de tank 'vlammend' aan het publiek voorbijtrekt. Uiteindelijk wordt de tank door een overheidsfunctionaris tot stoppen gebracht en wordt de brand tijdig geblust.

In Rusland wordt vandaag gevierd dat de nazi's zeventig jaar geleden werden verslagen.

Aan de parade deden circa 16.000 militairen mee en er werden nieuwe tanks en pantservoertuigen getoond. Bij de laatste militaire parade waren er nog veel westerse politici waaronder oud premier Balkenende. Nu hebben de meeste westerse politici Poetin bedankt vanwege de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin.

De Chinese leider Xi Jinping was er wel bij; hij zat naast Poetin tijdens de parade. In parade lopen verrassend genoeg ook Chinese en Indiase militairen mee.

Wereldwijde veiligheidsorde

De Russische president Poetin riep tijdens zijn toespraak op om de militaire machtsblokken te laten varen en voluit te kiezen voor een wereldwijde veiligheidsorde. Want er is de laatste tijd al te vaak geraakt aan de principes van de naoorlogse orde om tot een gedepolariseerde wereld te komen, zei Poetin op het Rode Plein in Moskou.