zaterdag, 14. maart 2015 - 9:39 Update: 14-03-2015 10:55

VOC-museumschip de Halve Maen op 23 mei naar Nederland

VOC-museumschip de Halve Maen op 23 mei naar Nederland
Hoorn

VOC-museumschip de Halve Maen wordt op zaterdag 23 mei feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Het New Netherland Museum en het Westfries Museum hebben de bruikleenovereenkomst voor vijf jaar getekend.

In april begint het schip met de overtocht vanuit de Verenigde Staten naar Nederland.

Hoorn wordt de nieuwe thuishaven van het VOC-museumschip de Halve Maen. De Halve Maen is het enige zeilende 17e eeuwse VOC-schip in Nederland. Hoorn krijgt dit unieke schip in bruikleen dankzij een bijzondere samenwerking van het New Netherland Museum in New York met het Westfries Museum. In december stemde de gemeenteraad van Hoorn daarmee in, nu is de overeenkomst daadwerkelijk getekend. 

Replica

De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee  de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Na 25 jaar in Amerikaanse wateren komt de Halve Maen nu naar Nederland. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor de Halve Maen is geen  toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en vertelt het verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw.

Vóór de beroemd geworden reis van Hudson was het jacht namelijk actief in de voor de stad zeer belangrijke en levendige handel  met Portugal en de landen langs de Oostzee. Met  de Westfriese schipper Maarten Pietersz aan het roer. Na Hudson’s ontdekkingsreis  droeg de Halve Maen jarenlang bij aan het succes van de  VOC  in Azië, waar het de levens kruist van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe. 

 

Provincie:
Tag(s):