woensdag, 6. mei 2015 - 8:14 Update: 06-05-2015 8:52

'Voorlopig geen chroomverf meer op vliegbasis Leeuwarden'

'Voorlopig geen chroomverf meer op vliegbasis Leeuwarden'
Foto: RVD
Leeuwarden

Er zal op vliegbasis Leeuwarden voorlopig niet meer gewerkt worden met de zeer giftige chroomverf.

Dat komt om dat de spuitcabine op de vliegbasis verouderd is. Uit het rapport van het Commando Dienstencentra blijkt dat de kankerverwekkende stof in de Leeuwarder spuitcabine onvoldoende kan worden afgevoerd waardoor de luchtconcentratie soms 27 keer hoger is dan toegestaan. Dit schrijft het Fries Dagblad woensdag.

Minister Hennis van Defensie liet vorige week al via een brief aan de Kamer weten dat op de werkplek van de landmacht in Leusden niet meer gewerkt met de chroom-6-verf. Het personeel werd daar ook onvoldoende beschermd. De minister schreef dat ook bij spuitwerkzaamheden in Volkel, Leeuwarden, eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, die de grens hebben overschreden.

Defensie werkt al jaren met de zeer giftige chroom-6-verf bij het onderhoud van vliegtuigen en helikopters, zo bleek vorig jaar. Er lopen nog verschillende andere onderzoeken, onder andere naar de invloed van het gebruik van chroomverf op de gezondheid. In dat kader hebben zich inmiddels al 2100 (oud-)medewerkers  gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Ongeveer zeshonderd van hen hebben volgens haar gezondheidsklachten

Provincie:
Tag(s):